A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

6 травня – 100 років завершення Першого Зимового походу Армії УНР. ТЕМАТИЧНІ МАТЕРІАЛИ

Дата: 06.05.2020 15:45
Кількість переглядів: 421

6 травня 1920 року успішно завершився партизанський рейд з’єднань Армії Української Народної Республіки тилами денікінських та більшовицьких військ. Ця операція тривала рівно п’ять місяців – від 6 грудня 1919 року – і отримала назву Перший Зимовий похід.

Фото без опису

Його учасники під командуванням Михайла Омеляновича-Павленка подолали понад 2500 кілометрів територією сучасних Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Вінницької областей, провівши майже 50 переможних боїв.

Основні відбулися під Липовцем, Жашковом, Уманню, Каневом, Черкасами, Смілою, Золотоношею, Ольвіополем, Голованівськом, Гайсином, Вознесенськом, Ананьєвим, Балтою.

Похід став однією з найгероїчніших і найуспішніших бойових операцій часів Української революції 1917–1921 років.

Документальну онлайн-виставку “Зимовий похід” Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України переглядайте  ТУТ.

Також у режимі онлайн можна відвідати Віртуальний музей УНР, де зібрано фотографії, кінохроніки часів УНР, відео з реконструкцій УНР тощо.

З експонатами Виставки «Українське військо: 1917–1921» знайомтеся за ПОСИЛАННЯМ.

Довідково. З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917–1921 років Указом Президента України від 22 січня 2016 року № 17 вшанування подій і видатних учасників Української революції визначено одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017–2021 роки.

Відзначення пам’яті учасників революції, в тому числі 100-річчя Першого Зимового походу Армії УНР, передбачено Планом заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 777-р.

Нагадаємо, що ті історичні події пов’язані з Армією УНР відбувались і на території нашої громади, але вже у 1921 році. Детальніше тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь