A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Затверджено нові договори з надання житлово-комунальних послуг

Дата: 30.06.2020 14:55
Кількість переглядів: 432

На 45-й сесії Горщиківської сільської ради від 23 червня 2020 року затверджено договори з надання житлово-комунальних послуг відповідно до нововведень Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Законом вводиться поняття «індивідуального» та «колективного» договору. Колективний договір укладається між виконавцем послуги та уповноваженою особою, від імені усіх співвласників будинку. Уповноважена особа обирається на загальних зборах жителів багатоквартирного будинку. Рішення оформлюється протоколом зборів.

Новими договорами передбачено укладення колективного договору за надання послуги з управління багатоквартирним будинком. При цьому, обслуговування внутрішньобудинкових систем здійснюється за рахунок співвласників багатоквартирного будинку. Закон надає їм право самостійно обирати виконавця вказаних робіт. Щодо інших послуг (зокрема, централізованого водопостачання та водовідведення, надання послуг з поводження з побутовими відходами) передбачено укладення індивідуальних договорів.

Закон також надає право виконавцям житлово-комунальних послуг припиняти їх надання через наявну заборгованість. Порядок обмеження (відключення) наступний: при виникненні заборгованості, виконавець направляє споживачеві попередження про наявність в нього боргу та можливе відключення. Далі, споживачу надається термін у 30 днів з дня отримання такого повідомлення для вирішення питання щодо погашення боргу або укладання договору реструктуризації. Якщо ж споживач протягом відведеного терміну не вжив жодних заходів, виконавець здійснює відключення.

Законом передбачено порядок укладання договорів з надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, споживачам будуть надіслані 2 примірники договорів з надання відповідних послуг. Якщо споживач, який отримав проект договору від виконавця, протягом 30 днів з дня отримання проекту договору, не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, не запропонував свою редакцію договору, не надіслав виконавцю відмову від укладання договору та продовжив споживання комунальної послуги – договір вважається укладеним у редакції виконавця. Договір укладається терміном на 1 рік з можливістю автоматичної пролонгації на той самий строк.

Закликаємо громадян погасити заборгованість перед Горщиківським ДКП за надані житлово-комунальні послуги. В противному випадку, вказані обставини будуть підставою звернення комунального підприємства до суду для стягнення заборгованості у примусовому порядку.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, викладеної у постанові від 20.04.2016 р. (справа № 6-2951цс), споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь