A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Велика реставрація: Уряд затвердив порядок передачі коштів у регіони на відновлення пам’яток комунальної власності

Дата: 10.02.2022 13:10
Кількість переглядів: 123

09 лютого Уряд затвердив чіткий порядок та умови надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів робіт із реставрації, консервації та ремонту пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності. Документ визначає, як саме відбиратимуть проєкти з регіонів у рамках програми «Велика реставрація», яку було включено до Національного проєкту «Велике будівництво».

Умовами надання коштів регіонам є:

  • наявність затвердженої документації та позитивного експертного звіту щодо її розгляду;
  • вартість ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт однієї пам’ятки, що перебуває у комунальній власності, у 2022 році – від 1 млн гривень;
  • календарний план реалізації проєкту – не більше трьох років.

Перевагу надаватимуть проєктам:

  • які реалізовувалися у 2021 році за рахунок субвенції та потребують виділення коштів з Державного бюджету України на 2022 рік для продовження чи завершення їх реалізації;
  • об’єктам культурної спадщини, які перебувають в аварійному стані;
  • об’єктам, включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • об’єктам культурної спадщини національного значення;
  • проєктам, на реалізацію яких запропоноване співфінансування з місцевого бюджету.

Для розгляду документів із регіонів та розподілу коштів буде створена комісія з представників МКІП. Розподіл субвенції затверджуватиметься Урядом за поданням МКІП та погодженням із Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Загалом таке рішення Уряду визначає чіткий та прозорий механізм надання державної підтримки для місцевих бюджетів у рамках програми «Велика реставрація». Це дасть можливість зберегти унікальні об’єкти культурної спадщини по всій країні та перетворити їх на туристичні магніти.

«Затвердження коштів на об’єкти комунальної власності – чи не основний крок до відновлення цих пам’яток. Далі за планом відбір проєктів по регіонам на 2022-й і безпосередньо їх реставрація. Зробити це досягнення реальністю допомогла сфера культури, небайдужі громадяни, ОДА, що пішли назустріч, і Уряд. Цими спільними зусиллями «Велика Реставрація» просто блискавично розширюється, а із нею зростає й туристичний попит та інтерес до української спадщини», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У державному бюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,8 млрд грн на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності.

У Житомирській області цьогоріч продовжується реалізація програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», у тому числі її напрямку – «Велика реставрація».

Так, область отримала субвенцію на проведення ремонтно-реставраційних  робіт таких комунальних закладів:

  • Меморіального будинку-музею академіка С. П. Корольова;
  • Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені І. Кочерги;
  • Житомирського академічного обласного театру ляльок.

Нагадаємо, що голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко взяв участь у підписанні договору на реконструкцію житомирського аеропорту.

ДовідковоДеталі у Порядку та умовах надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності.

«Велика реставрація» – флагманський проєкт Міністерства культури та інформаційної політики. МКІП запровадив вперше в історії незалежної України комплексний підхід до порятунку культурних пам’яток. Йдеться про реставрацію, протиаварійні роботи та відновлення об’єктів по всій території країни.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь