A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту

Дата: 08.02.2023 12:14
Кількість переглядів: 82

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту «Детальний план території щодо зміни цільового  призначення земельної ділянки, за межами населеного пункту с. Горщик, Коростенського району Житомирської області»

  1.  

Замовник

ТОВ «ГРАНСТОУН» (Горщиківська сільська рада Коростенського району Житомирської області)

  1.  

Вид та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування

Детальний план території щодо зміни цільового  призначення земельної ділянки, за межами населеного пункту с. Горщик, Коростенського району Житомирської області (надалі «Документ») планується розробити з метою обґрунтування потреб у формуванні нової земельної ділянки для влаштування відкритого кар’єру видобутку гранітів, та уточнення меж всіх обмежень у використанні земель згідно із законодавством, державними будівельними нормами, санітарно-гігієнічними нормами, спеціальною документацією, .

«Документ» уточнює схему планування Коростенського району, та відповідає існуючій схемі планування Житомирської області.

  1.  

Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

«Документ» передбачає розробку родовища відкритим способом - кар’єром.

 

Географічні координати кутових точок родовища:

 

№№

Пн. Ш.

Сх. Д.

1.

2.

3.

Т.1

50°54'19"

28°17'40"

Т.2

50°54'37"

28°17'50"

Т.3

50°54'32"

28°18'08"

Т.4

50°54'25"

28°18'08"

Т.5

50°54'26"

28°18'04"

Т.6

50°54'20"

28°18'02"

 Площа:

19,6 га.

 

Площа ліцензійної ділянки становить 19,6 га. Термін служби карєру дослідно-промислового видобутку – 3 роки. За 3 роки планується видобути 30,0 тис. м3 гірничої маси в щільному тілі, в тому числі 8,1 тис.м3 товарних блоків. Потужність кар’єру: корисна копалина – 10000,0 м3; в т.ч.: товарні блоки – 2700,0 м3; відходи від видобутку блоків (окіл) – 7300,0 м3.

 

  1.  

Ймовірні наслідки

 

 

- для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

  • Здоров’я населення – допустимий вплив. Розрахунки викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря показали, що концентрації забруднюючих речовин на межі найближчої житлової забудови складуть менше ГДК, що відповідає санітарним та екологічним вимогам.
  • Розрахунковий неканцерогенний ризик для здоров’я населення при впливі забруднюючих речовин, що викидаються джерелами викидів підприємства, є припустимим, ймовірність виникнення шкідливих ефектів у населення практично відсутня. Вдосконалення системи контролю за станом відходів, способами їх тимчасового зберігання забезпечують мінімальний залишковий рівень впливу планової діяльності на умови  життєдіяльності місцевого населення та його здоров’я; санітарно-захисна зона (СЗЗ) для даного об’єкту витримана. В цілому, вплив планової діяльності об’єкту на соціально-економічне середовище можна оцінити, як допустимий.
  • Стан фауни, флори, землі (в тому числі вилучення земельних ділянок) – територія розташування знаходиться в межах Житомирської області. На майданчику відсутні цінні види рослин і не зустрічаються рідкісні види тварин і птахів. На території, що відведена під кар’єр та відвали, заповідні зони відсутні.
  • Ґрунт – негативний вплив на ґрунти при розробці кар’єру буде в результаті зняття верхнього шару в процесі розкривних робіт. Складування розкривних порід передбачається в зовнішній відвал.
  • Атмосферне повітря – при оцінці джерел забруднення при розробці кар’єру використовувались дані технологічного процесу, об’ємів використання сировини, технічні характеристики обладнання підприємства при роботі на його повну потужність. Перевищення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря не встановлено.
  • Кліматичні фактори (утому числі зміна клімату та викиди парникових газів) – негативних впливів не передбачається. Змін мікроклімату в результаті планової діяльності не очікується, оскільки в результаті експлуатації об’єкту відсутні значні виділення теплоти, інертних газів, вологи. Особливості кліматичних умов, які сприяють зростанню інтенсивності впливів планової діяльності на навколишнє середовище, відсутні.
  • Матеріальні об’єкти, архітектурна, археологічна та культурна спадщина – негативних впливів не передбачається. Об’єкти архітектурної, археологічної та культурної спадщини в районі розташування підприємства відсутні;
  • Соціально-економічні умови – позитивні. Найбільш важливими із соціально-економічних факторів є можливість поповнення місцевого бюджету (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами) та покращення загальної соціально-економічної ситуації в районі, забезпечення сировиною галузі будівництва, зайнятості місцевого населення та працівників.
  • Техногенне середовище – негативний вплив. Ділянка родовища буде розкрита гірничими роботами. В результаті повної розробки родовища на території земель, що підпадають під розробку, утвориться замкнутий котлован (кар’єр). Розкривні породи розміщуються в зовнішньому відвалі вздовж борту кар’єру, після повної виїмки запасів вони будуть використані для рекультивації.
  • Вплив на довкілля за фактором здійснення операцій у сфері поводження з відходами буде носити довгостроковий характер, однак за рахунок відповідності діючим нормативам є допустимим.

 

- для територій з природоохоронним статусом

Об’єкти природно-заповідного фонду в межах території проекту та на прилеглих територіях відсутні.

 

- транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

Транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, відсутні.

  1.  

Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено

Необхідності у розгляданні альтернатив планованої діяльності (у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено) немає, планова діяльність відбуватиметься в межах розвіданої площі, наявні затверджені запаси.

  1.  

Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Попередній аналіз впливу на довкілля при проваджені планованої діяльності показав, що основний вплив планованої діяльності очікується на атмосферне повітря. Тому, оцінка зони впливу підприємства, а також оцінка ризиків розвитку неканцерогенних та канцерогенних ефектів при впливі планової діяльності на навколишнє середовище, визначалися за фактом забруднення атмосферного повітря. Тому для підготовки звіту потрібно провести розрахунки викидів забруднюючих речовин в атмосферу – згідно методикам, допущеним до використання в Україні.

 

Для підготовки звіту СЕО передбачається використовувати наступну інформацію (за її наявності):

  • інформацію, яка міститься в інших законодавчих актах і має відношення до «Документу»;
  • статистичну інформацію щодо району планованої діяльності;
  • дані моніторингу існуючого стану довкілля (кліматичні, метеорологічні, гідрологічні спостереження, дані про фонове забруднення та ін.);
  • дані топографічних та геологічних вишукувань;
  • діючі методики розрахунку викидів забруднюючих речовин від планованих джерел викиду;
  • комп’ютерні програмні комплекси для розрахунку розсіювання забруднюючих речовин в приземному шарі атмосферного повітря;
  • статистику захворюваності місцевих жителів;
  • іншу доступну інформацію.

Для здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть використовуватись логічні і формалізовані методи прогнозування. Всі припущення, які будуть зроблені в разі, коли бракує конкретних показників, носять консервативний характер (для врахування найгіршого з імовірних варіантів впливу).

 

  1.  

Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Ресурсозберігаючі заходи:

-    мінімальне вилучення земель під розробку родовища;

-    часткове використання розкривних порід для підняття під’їзних доріг до кар’єру.

Захисні заходи:

-    скорочення валових обсягів викидів забруднюючих речовин, полив під’їзних і кар’єрних доріг;

-    організаційно-технічні заходи по зменшенню викидів забруднюючих речовин при настанні несприятливих метеорологічних умов, виходячи з трьох режимів забруднення атмосфери;

-    планувальні заходи щодо впорядкування санітарно-захисної зони, озелененні прилеглих до родовища територій.

Відновлювальні заходи:

- селективне зняття та зберігання грунтово-рослинного шару ґрунту і подальше використання його при частковій рекультивації земель;

-    проведення гірничотехнічної рекультивації земель.

 Компенсаційні заходи:

-    компенсація втрат земель ;

-    сплата екологічного податку за викиди джерелами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, за розміщення відходів, а також за скиди забруднюючих речовин у

  1.  

Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Відповідно до статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». у складі містобудівної документації звітом про стратегічну екологічну оцінку для проектів містобудівної документації є розділ «Охорона навколишнього природного середовища».

  1.  

Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження і пропозиції до заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки надаються у письмовій формі до Горщиківської сільської ради, 11560, Житомирська обл., Коростенський р-н, с. Горщик, вул. Центральна, буд. 31, в термін, що не перевищує 15 днів з дня отримання цієї заяви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь